27 Nisan 2024 Cumartesi

Gönülleri Feth Eden Vali

gonulleri-feth-eden-vali

2010 yılında Sinop Valiliğinden Bingöl Valiliği görevine atanan, geldiği günden bu güne güler yüzlü, hoşgörülü ve sempatik kişiliğiyle Bingöllülerin gönüllerini feth eden Vali Mustafa Hakan GÜVENÇER samimi cevapları ve bilinmeyen yönlerini Bingöl Life Dergisi ile paylaştı.
20 Kasım 2012 Salı 22:40

 Bingöl Life :Sayın Valim kısaca sizi tanıyabilirmiyiz?

 

Vali GÜVENÇER : İstanbulda 1963 yılnda doğdum. İlk orta ve yükseköğrenimimi İstanbulda bitirdim. 1985 yılında İstanbul Hukuk fakültesi mezun oldum.1986 yılında kaymakam adayı olarak Zonguldak'ta mesleğe başladım.1986 yılından bu güne kadar 14 ayrı görev yerinde Kaymakamlık, Vali Yardımcılığı en son Sinop Valiliği ve 1 yıldırda Bingöl Valiliğini yürütüyorum.

Evliyim ve 2 oğlum var.

 

Bingöl Life :Sayın Valim,Sinop Valiliğinden Bingöl Valiliğine atandığınızda tedirgin oldunuz mu? Bingöl için neler düşündünüz ?

 

Vali GÜVENÇER : Hayır hiç bir şekilde tedirgin olmadım. Daha önce Ağrı vali yardımcılığı görevindeyken bölgeyi, cağrafi yapısını, kültürel yapısını, sosyal yapısını ve ne yazık ki bölgeye  mahsus sorunlardan olan terör olgusunu çok iyi biliyorum. Ağrı ilinde görev yaparken bölgeye çok güzel bir duygusal bağım oluştu.Bingöl'e vali olarak atanmış olmak beni ve ailemi hiç mutsuz etmedi hiç tedirgin etmedi ve son derece mutlu olarak heyecanla birşeyler yapabilmek adına geldim. Gelirken aklınızdaki bingöl imajı nasıldı derseniz; Batıda yaşayan herhangi bir meslek mensubu olan bir vatandaş olsaydım, doğru belki o zaman Bingölle ilgili zihnimde farklı bir imaj olabilirdi ama bölgede daha önce görev yapmam hemde mesleğin getirdiği tecrube sayesinde zihnimde hemen hemen gerçekliğe yakın realiteye yakın bir bingöl imajı vardı ve bu imaj hiç bir olumsuzluk taşımıyordu. Hiç bir şeymi sizi şaşırtmadı derseniz! Teknik olarak Türkiyenin son yıllarda gösterdiği ilerleme aşamasını değerlendirerek nispeten gelişmiş bir kent bekliyordum ve bu beklentim doğru çıktı ama biraz daha bakımsız köyler alt yapı konusunda eksikleri olan köyler bekliyordum fakat teknik olarak benim gördüğüm Bingöl köylerinin derli toplu ve alt yapı konusunda aldığı hizmetler benim için güzel birşey oldu. 

 

Bingöl Life :: Sayın Valim Bingöl insanlarını nasıl buldunuz?

 

Vali GÜVENÇER : Sosyolojik anlamdada geldiğim ilk günden itibaren bu güne kadar değişmeyen ve her gün biraz daha fazla pekişen Bingöl insanına karşı bende bir hayranlık oluştu. Burda gördüğüm insan tabloları Bingöl'e olan sevgimi her geçen gün arttırdı. Bu bağlamda bence sadece bölgesinde değil Türkiye'de Bingöl hemşehrileri ile Bingöl insanı ile özgün bir yer tutuyor.Tabi en önemlisi Cenab-ı Hakk'a lütuf etmiş ve gerçekten son derece zeki ve muhakeme kabiliyeti anlamıda son derece akıllı insanlar. Bu zeka ve akıl, gelenek değerleri ile birleşince de sevilecek sayılacak ve çok iyi uzlaşılacak bir sosyoloji tablo yaratıyor.

 

Bingöl Life :Bingöllüler daha çok hangi konularda yanınıza geliyor?

 

Vali GÜVENÇER :  Makama gelip birebir bana talep ulaştıran vatandaşlarımız daha çok ya sosyal yardımlaşma vakfından yardım, yada iş konusunda talepte bulunuyorlar. 

 

Bingöl Life : Sayın Valim Sosyal ve Kültürel anlamda ne gibi projeleriniz var ?

 

Vali GÜVENÇER : Eğer bir proje yapılacaksa kentin beklentilerini dikkate alan,kentin ruhunu yansıtan ve kentin kendisinin ortak akılla paylaştığı proje olmalıdır.Bu bağlamda benim görevim sivil toplum kuruluşları ve diğer kurumlar tarafından kentin ihtiyaç duyduğu projelerin hazırlanması benim ise  bu yapılan projelere destek olmak,kaynak anlamında çalışmalar yapmak ve size refaketen bu projelerin içinde olmaktır. Ben kente gelir gelmez bazı projeleri dektare edersem bu yanlış olur, bu benim projem olur ama sonuç vermez. Bir vali göreve geldiğinde proje ile gelmemeli, o kentle beraber kentte yaşayarak, kentin ruhunu kavrayarak ve kentten doğan projeleri sürükleyerek birşeyler yapmak önemlidir,aksi halde verimli olmaz.   

 

Bingöl Life : Sayın Valim Bingöl ilinin  çok güzel doğa harikası yüzen adası ve güneşin doğuşu var. Bu doğa harikalarının tanıtımı yeterince yapılmıyor. Turizm açısından bu tanıtımlarla şehir biraz daha canlanmaz mı?

 

Vali GÜVENÇER : Sosyolojik ve ekonomik anlamda geri kalmış bir il bu geri kalmışlığın pek çok sebebi var. Bu geri kalmışlığın yarattığı pek çok sorunda var. Kamu hizmetleri açısından özellikle son 10 yılda gelişme kaydetmiş bir il.Bingöl  yöneticileri ve yaşayanları uzun bir süre öncelikle geri kalmışlığın yarattığı küçük sorunları çözmekle meşgul olmuşlar. Hala da kısmen bu konuyla meşgul olmaya devam ediyorlar ve ediyoruz.Bazı sorunlar yüzünden gerielyen bu ilde tabi bu yıl tanıtım faaliyetlerine odaklanmaya ancak  sıra gelinmiş. Kültür Turizm İl Müdürlüğümüzün, İl Özel İdaresi ve Solhan ilçe kaymakamlığı teşebbüs etti ama kalkınma ajansının özel desteği ile Yüzen Adanın rehabilitesi ve tanıtımı konusunda proje çalışmalarına başlandı.İnşallah bu ve diğer bitr çok projeyle Bingöl daha da güzelleşecek ve turizm geliri açısından önemli katma değer kazanacak.

 

Bingöl Life : Bingöl'de Sivil Toplum Kuruluşları (STK) yeterince aktifler mi?

 

Vali GÜVENÇER :Yeterince aktif değiller. Tabi içlerinde her konuda aktif STK'lar var ama yeterli değil.

 

Bingöl Life : Sayın Valim  Hangi Takımı Tutuyorsunuz?

 

Vali GÜVENÇER : Süper lig için Fenerbahçeliyim. Tabii gönlümüz başarılı bir şekilde play offa ilerleyen Bingöl Spor'da

 

Bingöl Life : Sayın Valim aileniz Bingölde mi?

 

Vali GÜVENÇER : Eşim Bingölde çacuklarım İstanbul'da üniversitede okuyorlar.

 

Bingöl Life : Sayın Valim mesai saatleri belli olmayan bir mesleğiniz var. Eşinizle bu anlamda sıkıntı yaşıyormusunuz?

 

Vali GÜVENÇER : Çok sevdiğim eşim mesleğimin farkında olduğu için zaman zaman sitem ediyor. Sadece bana söylediği şu "hadi Hakan artık vali oldun anlıyorum gece geç saate kadar eve gelmemeni ama Allah aşkına sen 2-3 bin nüfuslu ilçelerde ne yapıyordun oralarda da böyleydin." diyor. Böyle söylüyor ama oda biliyor bizim sadece çalışmamızı mesai saatlerine bağlamak mümkün değil. Bu vilayetin sınırlarında yaşayan her insan bizim sırtımızda bir emanet. Elbette hepsine yetişmemiz mümkün değil, zaten hesap vermemiz gerekende öncelikle kendi vicdanımız sonra yaşadığımız insanlara karşı ve en önemlisi Allah'a karşı vermemiz gereken hesabımız var. Biliyorum ki yaptığımız çalışmalarda "gücünü sonuna kadar kullandın mı? " sorusuna muhatap olacağız. Önce ben kendi vicdanımda ben bu soru ile karşı karşıyayım. Ben günün 24 saati görev yaptığım kentle hemhal olmak,içiçe olmak kendime ayırdığım özel zamanı minumuma indirmek durumundayım. Artık ailemde buna alıştı.

 

Bingöl Life : Sayın Valim en son ne zaman halı saha maçı yada spor  yaptınız?

 

Vali GÜVENÇER : Karatay kaymakamlığı görevini yaparken yani 2005 yılından bugüne spor anlamında hiç kendime zaman ayıramadım.

 

Bingöl Life : Sayın Valim en son ne zaman sinemaya gittiniz?

 

Vali GÜVENÇER : Tam olarak hatırlamıyorum ama yine 2005 yılındaydı galiba.

 

Bingöl Life : Sayın Valim son olarak Bingöl Life okuyucularına neler söylemek istersiniz?

 

Vali GÜVENÇER :  Genel olarak söylemem gerekirse Büyük Millet olmanın getirdiği sıkıştırma ile hedeflerimiz çok büyük, bu hedeflerimizin büyüklüğü bizleri zaman zaman baskı altına alabiliyor ve mutsuz edebiliyor ama objektif bakmak gerekirse, derin,güçlü geleneğimizden aldığımız güçle çok iyi mesafeler alabileceğimizi gördük. Önemli olan gücümüzü tartıp, ölçüp herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bizler üstümüze düşen görevi gerekli şekilde yaparsak neticeleride mutlaka çok iyi olacaktır. Bingöl'e gelince Bingölün beklenilenin üzerinde sıçrama yapabilmesi için çok fazla kendine özgü kaynakları yok. Bingöl ülkenin gösterdiği genel gelişmeden payını alarak gelişecek. Bingöllü insanlar saf, temiz duygularını muhafaza ettikleri ve el ele verdikleri sürece iyi biliyorlar ki beklediklerimizin üzerinde olumlu sonuçlar alacağımızı göreceğiz. Öyle görüyorum ki teknik anlamda herşey böyle giderse en geç 5 yıl sonra Bingöl'de, kamunun büyük yatırm anlamında yapacağı herşeyi yapacaktır. Bundan sonra  Bingöllülere düşen kendi güçleri ile bu kamu yatırmlarından kendi üzerlerine düşeni yapmalarıdır.Bingöl dışında yaşayan Bingöllülerin bu ile yatırım getirmeleridir diyorum



Haber okunma sayısı: 2940

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

wwwgizligundemcom

www.gizligündem.com

05 Aralık 2020 Cumartesi 16:02
erdogan-dolarlar-icin-kuyruga-girmedik

Erdoğan: Dolarlar için kuyruğa girmedik

13 Temmuz 2013 Cumartesi 16:33
havaalani-hayirli-olsun

Havaalanı hayırlı olsun

13 Temmuz 2013 Cumartesi 16:31

GÜNDEM

RTÜK Başkanı hakkında suç duyurusu

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkanvekili Taha Yücel ve Üye Abdulvahap Darendeli hakkında mahkeme

Atatürk ve Öcalan Posteri Yan Yana

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki BDP panelinde Atatürk ve Öcalan posterleri yan yana asıldı.

IMF'ye son taksidi Babacan ödedi

Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksidinin transferi, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine

Cilt sağlığı için bal!

Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, balın cildi yenileyici özelliğini

Bağış'tan Slovak atasözüyle yanıt

‘Ermeni soykırımı’nın inkârını suç sayan Slovakya’da, Yüksek Mahkeme Başkanı olan Stefan Harabin,

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

BİNGÖL - HAVA DURUMU

BINGOL