27 Nisan 2024 Cumartesi

Bakan Yılmaz: Küçükken Marangoz Olmak İstiyordum

bakan-yilmaz-kucukken-marangoz-olmak-istiyordum

Bingöl’ün sokaklarında koşup oynadı. Her fırsatta mahalledeki marangoza giderek tahtalara verilen şekilleri hayranlıkla izledi. Büyüdüğünde kendiside marangoz olmak istedi. Derecelerle bitirdiği okul hayatının ardından, bürokrasiye ve ordan siyasete girdi. Kalkınma Bakanı oldu. Şimdi doğup büyüdüğü memleketine hizmet etmek için mücadele ediyor. Ancak “Malesef Marangoz Olamadım” sözleri ile içinde ki ukteyi belirtiyor.
20 Ağustos 2012 Pazartesi 12:01

 1 Nisan 1967 yılında Bingöl’de doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Yüksek lisansını ABD Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde, doktorasını Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı.

 

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nda Planlama Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. Planlama Uzmanlığına atandı. Devlet Planlama Teşkilatı AB İle İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyeliği, Ulusal Ajans, ATAUM ve Sümerhalı’da Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

 

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan genel seçimlerde Bingöl’den Milletvekili seçilerek Meclise girdi. 23. Dönem’de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi ve Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk Grubu Başkanı oldu.

 

01 Mayıs 2009 tarihinde 60. Hükümette Devlet Bakanı olarak görevlendirildi.

 

24. Dönem’de Bingöl’den tekrar Milletvekili seçilen Cevdet Yılmaz  61. Hükümet’te Kalkınma Bakanı olarak görevine devam ediyor. Evli ve iki çocuk babasıdır

 

Sayın Bakanım öncelikle Bingöl'de yeni yayın hayatına başlayan Bingöl Life Dergisi neler söyleyeceksiniz?

 

Bakan Yılmaz : Öncelikle yayın hayatına başlayan Bingöl Life Dergisi ilimize hayırlı olsun. İçeriği ve formatı ile güzel bir dergi olmuş. Derginin içeriğine baktığımda mutlu oldum çünkü siyasetin tartışılmaması lazım, siyaset hayatımızın sadece bir parçası, Bingöl'de de siyaset dışında tüm konuların tartışılması ve gündeme gelmesi inanıyorum ki, Bingölün kültürel, enteklektüel hayatına katkıda bulunacaktır. Bingölü her yönüyle işleyen bir basın kuruluşunun olamasıda beni ayrıca sevindirdi.

 

Sayın Bakanım bir ilin gelişmesi o ilde bulunan bayanların siyaset ve ticarette aldıkları rollerle gerçekleşir. Bingöllü bayanların hem siyasette, hemde ticarette daha fazla yer alması için çalışmalarınız var mı?

 

Bakan Yılmaz : Bayanlar toplumumuzun yarısını oluşturuyor. Kadınlar kalkınma sürecine katılmadan tam anlamı ile kalkınmak mümkün değil. Her alanda kadınların daha iyi noktaya gelmesi lazım, bununda anahtarı bana göre eğitim sistemi şimdi kırsal alandaki kadınlarımız daha üretken ve çalışıyorlar. Şehir merkezlerine geldiğimizde kadınlarımızın iş hayatından ve aktif hayattan uzaklaştıklarını görüyoruz. Bunun en önemli unsuruda eğitim. Kız çocuklarımız eğitimlerini tam anlamıyla tamamladıklarında, zaman içinde her alanda istikrara ve iş hayatına zemin hazırlayacaktır diye düşünüyorum. Diğer taraftan şuda önemli kadınlarımız aynı zamanda evde de sorumlulukları olan, aileye daha fazla hassas olan insanlar, yani hayatlarında onlara bu imkanıda sağlayacak esneklikler düşünmek gerekiyor. Örneğin part time çalışma alanlarını arttırmamız lazım, bu hem aileye ilişkin sorumluluklarını hemde üretkenliği aynı anda sağlamasına zemin oluşturan bir uygulama olacaktır. Bingöl'de çağrı merkezi kuruldu, ben orayı sık sık geziyorum ve dikkat ediyorum ki burda en fazla genç kızlarımız çalışıyorlar. Sodes programlarımızda kadınlarımız en önemli kıriterimiz. Biliyorsunuz, Sodesle kadınlarımız için birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz. Genç ilçesinde Bal Kokulu Kadınlar projemiz oldu gerçekten çok başarılı bir projeydi. Kadınlarımızın çalışması öz güvenide geliştiriyor yani kadınlarımız sosyal hayata ve siyasi hayata katıldıkça, toplumsal konum ve statüleride yükseliyor. Siyasette de kadınlarımıza öncelik veriyoruz. geçtiğimiz seçimde belediye encümenliğine Bingöl tarihinde ilk defa bir bayanı yazdık. Tüm alanlarda kadınlarımızı, kızlarımızı daha fazla görmek istiyoruz ve bu ölçüde daha fazla çaba sarfediyoruz.

 

Sayın Bakanım Bingöl için bir gelişme rotası belirlendi mi? Bingöl tarım, sanayi yada hayvancılık alanlarının hangisinde yönlendirilecek.

 

Bakan Yılmaz : Bingöl genel olarak baktığımızda, hayvancılık ve meyvecilikte avantajlı konumda olan bir ilimiz. Bunun dışında yeni sektörler var. Mesela bal üretiyoruz ama bal paketleme tesisi kurmazsanız, markalaştıramayız. Et balık kurumuna yatırımlar yapıyoruz. Ayrıca Bingölün nüfusuna baktığımızda genç nüfusumuz daha fazla buda göz önüne alındığında, sanayi sektörü içinde uygun bir şehir, Bingölde yine maden kaynakları mevcut ve gelecekte Bingöl için çok önemli olduğunu düşünüyorum. En önemlisi Turizm Bingöl'lün kayak turizmi, yayla turizm, güneşin doğuşu ve yüzen ada gibi doğal güzellilerin tanıtımları ile Bingölün turizm içinde cazibe merkezi olmasını sağlamalıyız.

 

Sayın Bakanım bazı açıklamalarımızda bir şehrin gelişmesinin sadece devlet eli ile değilde özel sektörle olması gerektiğini söylediniz. Bingöle yatırım yapmak isteyenlere ne gibi destekleriniz olur?

 

 

Bakan Yılmaz : Sadece devletle olmaz. Tabi devletinde burda alt yapı çalışmalarını yapması ve uygun zemin hazırlaması gerekiyor. Özel sektörün mutlaka olması lazım, çünkü devlet ayakkabı üretemez, devlet üretim yapamaz, devletin yapması gereken alt yapıyı hazırlayıp güvenli bir ortam sağlamak, ve özel sektöre bu yerlerde yatırım yapmaları için gerekli çalışmaları yapmak gerekiyor. Bingöllüler bu girişimciliğe sahip, inanıyorum ki yeni teşvik sistemi ile birlikte Bingöl çok avantajlı bir konuma geldi. İnşallah yeni teşviklerle özel sektörün yatırımlarınında artacağına inanıyorum. Son yıllarda teşvik belgelerinin sayısındada Bingölde ciddi bir artış var. İlimizde huzur, güven ortamı olsun inanıyorum ki her geçen gün Bingöle daha fazla yatırımlar gelecektir. 

 

Sayın Bakanım Bingöl Üniversitesi hızla gelişiyor ancak öğrencilerin ciddi barınma sorunları var. Üniversitemizle ilgili ve öğrencilerimizin barınma ihtiyacı ile ilgili çalışmalarınız nelerdir?

 

Bakan Yılmaz:  Bingöl Üniversitesi yeni kurulan üniversiteler arasında çok iyi bir noktada. Yeni kurulan birçok üniversiteniz kampüsü dahi yok.  Üniversitelerin gelişmesi ve büyümesi için zaman ihtiyaç vardır.  Bundan 10 yıl sonra Bingöl Üniversitesi inanıyorum ki ülkemizin birçok köklü üniversiteleri ile aynı konuma ulaşacaktır. Öğrencilerimizin barınma ihtiyaçları için biz acilen  prefabrik yurt yaptırdık. Şuan inşaatı devam eden yurtlarda mevcut. Tabi üniversitemiz geliştikçe özel yurtlarda açılacak ve buda iilmizde istihdamı sağlayacaktır. Üniversitenin şehrin içinde olması da ayrı bir avantajdır. Üniversitelerin en büyük sorunlarından biride akademik personel bulmak, biz bu konuda şanslıyız. Akademisyenler Bingöl Üniversitesini tercih etsin diye kampüs alanına lojman yaptırdık. Bakın üniversitemiz yapmış olduğu seminer, panel ve konferanslarla ilimizin her sorununa çözüm üretmeye çalışıyor. Bende ödenek noktasında üniversitemize her türlü desteği verdim. Üniversitemizin kuruluşundan bu zamana kadar Rektörümüzün çalışmaları ve gayreti sayesinde üniversitemiz önemli bir aşamaya geldi.Sayın Rektörümüze gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. 

 

Sayın Bakanım yeni teşvik uygulaması ile Bingöl nasıl bir avantaj yakalıyor?

 

Bakan Yılmaz: Türkiye’deki illeri 6 bölgeye ayırdık. 6'cı bölgenin aşağı yukarı tamamı Doğu ve Güneydoğu illeri. En fazla teşviki de bu iller alacak. Amacımız bu bölgelerin ortalamaya yaklaşması, kalkınma sürecini çok daha hızlı yürütmesi. Yeni teşviklerle iş adamlarının bu bölgelere  daha fazla yatırım yapacağı inanıncdayım.

 

Sayın Bakanım yatırımcılar hava alanı olan illeri daha fazla tercih ediyorlar. Bingöl hava alanına ne zaman kavuşacak?

 

Bakan Yılmaz: Sadece yatırımcılar için değil artık her anlamda hava alanı çok önemli, şuan hava alanı inşaatı devam ediyor. Bizde bu konuda gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz. İnşallah çok kısa bir süre içinde Bingöl havalanına kavuşacaktır.

 

Sayın Bakanım küçükken ne olmak istiyordunuz?

 

Bakan Yılmaz : Ben küçükken marangoz haneye gider izlerdim, orda ustalar ağaca şekiller verirlerdi. Bende marangoz olmak istiyordum ama olamadım malesef

 

Sayın Bakanım siyasete adım atmanızda ki etken nedir?

 

Bakan Yılmaz : Ben siyasete bürokrasiden geçtim. Biliyorsunuz Devlet Planlama Teşkilatında 18 yıl çalıştım. Devlet Planlama Teşkilatı siyasetle iç içe olan bir kurumdur. 2007 yılında bende bu kurumda sürekli siyasetle yakın olmamız neticesinde, siyasete geçmiş oldum.

 

 

Sayın Bakanım Bingölde unutamadığınız bir anınızı bizlerle paylaşırmısınız?

 

Bakan Yılmaz : 1980 yılında liseye başladık. Bizim 6 matematik sınıfımız vardı ve okulun en başarılı sınıfıydı. O yıllarda Bingöl'de dersane yoktu, bizde arkadaşlarımızla dergiler alırdık, birbirimize soru sorar ve eksiklerimizi tamamlamaya çalışırdık. Yani tatlı bir rekabet vardı. Ben okulda ortalaması o kadar yüksek bir öğrenci değildim. Birinci sınavda çok yüksek bir puan alınca çok mutlu olmuştum. derslerden kalan zamanımda Bingöl Tur vardı oaya gider bilet keserdim ve çalışırdım. O yıllarda tercih yaparken bile bizlere yardımcı olacak kişi sayısı çok sınırlıydı. Yalnız bir konuda çok korkmuştum, ODTÜ Kamu Yönetimini kazanınca ilk sene İngilizce zorunluluğu vardı. Bende ortaokul ve lisede gördüğüm İngilizceyle nasıl yapacağım diye düşündüm. Tabi derslere başlayınca bu korkumun yersiz olduğunu çalışınca herşeyi başaracağımızı anladım ve o yıl hazırlık sınıfını kolejlerden gelenleride geçerek birincilikle bitirdim. Bu nedenle eğitimi ben çok önemsiyorum.

 

Sayın Bakanım hayatınızda hiç keşkeleriniz oldu mu?

 

Bakan Yılmaz: Mutlaka keşkelerim olmuştur. Ama o kadar fazla olmadı. Ben olanda hayır olduğunu düşünürüm, o an yaşadığınız şey neyse ve ortam neyse, o anın gereğinin yapılması gerektiğine inanırım. Bir planlamacıyım ama hayatımı çok iyi planladığımı söyleyemem. Çünkü benim inandığım şu ne iş yapıyorsanız en iyisini yapmaya çalışacaksınız. O zaman yaptığınız iş sizi bir yerlere götürür.

 

Sayın Bakanım hangi takımı tutuyorsunuz ve en son ne zaman sinemaya gittiniz?

 

Bakan Yılmaz: Ben Fenerbahçeliyim, bir ay önce Fetih 1453 filmini izlemek için sinemaya gittim.

 

Sayın Bakanım yoğun bir çalışma temposu içerisinde, siyasetçilerimiz genellikle aileleri ile zaman geçiremiyor. Bu konuda aileniz şikayetçi mi?

 

Bakan Yılmaz : Lise çağında 2 oğlum var.  Onlarla yeterince ilgilenemiyoruz, gece gündüz sürekli koşturuyoruz ve inanın işin dışardan görünmeyen taraflarından biri bu gerçekten siyasetçiler ailelerini ihmal ediyorlar. Bunların hepsi geçici gün geldiğinde sadece yanınızda aileniz ve dostlarınız kalıyor. Ailemi ve dostlarımı siyasi hayatım süresince ihmal ettiğim için üzgünüm, tabi işimiz gereği bu fedakarlığı yapmamız gerekiyor sonuçta toplumun tamamına hizmet ediyorsunuz buda işin en güzel tarafı diye düşünüyorum.

 

Sayın Bakanım son olarak Bingöl Life Dergimiz aracılığı ile Bingöllülere ve gençlere neler söylemek istersiniz?

 

Bakan Yılmaz : Bingöllü gençlerin kendilerine öz güvenle bakmalarını istiyorum. Tüm gençlerimizin fikrine saygı duyuyorum ve özellikle onlardan iki konuda hassasiyet bekliyorum. Kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını  ve aşırı ideolojilerden, şiddetten uzak durmalarını istiyorum. Bu iki konu dışında yapacakları her şeye saygımız sonsuz ve elimizden geldiğince onların geleceği için çalışmalar yapıyoruz. 



Haber okunma sayısı: 3186

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

dsi-daimi-isci-alacak

DSİ DAİMİ İŞÇİ ALACAK

27 Temmuz 2013 Cumartesi 19:18
22-yasindaki-gence-olduresiye-dayak

22 yaşındaki gence öldüresiye dayak!

27 Temmuz 2013 Cumartesi 19:16
koylusunu-ayi-zannederek-kazara-oldurdu

Köylüsünü ayı zannederek kazara öldürdü

27 Temmuz 2013 Cumartesi 19:09
gencte-orman-yangini

GENÇ’TE ORMAN YANGINI

24 Temmuz 2013 Çarşamba 13:06
guclendirilen-okul-binalarini-inceledi

Güçlendirilen Okul Binalarını İnceledi

24 Temmuz 2013 Çarşamba 12:15
ihmal-olume-neden-oldu

İhmal ölüme neden oldu

23 Temmuz 2013 Salı 21:03

GÜNDEM

RTÜK Başkanı hakkında suç duyurusu

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkanvekili Taha Yücel ve Üye Abdulvahap Darendeli hakkında mahkeme

Atatürk ve Öcalan Posteri Yan Yana

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki BDP panelinde Atatürk ve Öcalan posterleri yan yana asıldı.

IMF'ye son taksidi Babacan ödedi

Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksidinin transferi, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine

Cilt sağlığı için bal!

Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, balın cildi yenileyici özelliğini

Bağış'tan Slovak atasözüyle yanıt

‘Ermeni soykırımı’nın inkârını suç sayan Slovakya’da, Yüksek Mahkeme Başkanı olan Stefan Harabin,

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

BİNGÖL - HAVA DURUMU

BINGOL