28 Mart 2024 Perşembe

Hacettepe'den Şevket Çavdır açıklaması

hacettepeden-sevket-cavdir-aciklamasi

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, tıp fakültesinde yapılan çift kol ve çift bacak nakli sonrası Şevket Çavdar'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili, ''Orada bir endikasyon zorlaması var. Bu nakil için bakanlıktan endikasyon dışı nakil izni alabilirdik. Bu en fazla bir saat sürerdi'' dedi.
10 Nisan 2012 Salı 07:11

Üniversitenin altyapısının bu tür nakiller için yeterli olduğunu dile getiren Tuncer, ''Şu anda dünyada 2 kol, 2 bacak nakli yapılacak yer varsa Hacettepe Üniversitesi'dir'' diye konuştu.

Tuncer, Kanser Haftası nedeniyle üniversitede düzenlenen basın toplantısında, yapılan çift kol ve çift bacak nakli sonrası Şevket Çavdar'ın hayatını kaybetmesinin ardından yaşanan süreçle ilgili soruları yanıtladı.

Ruhsat iptalini değerlendirilmesi yönündeki soruya Tuncer, operasyonla ilgili üniversite bilim kurulunun raporunun beklendiğini, bunun basit bir süreç olmadığını, olayın değişik yönlerden izlendiğini belirtti.

Çavdar için ciddi bir uğraş ortaya koyduklarını vurgulayan Tuncer, ''Üniversitemizin ruhsatının iptal edildiğine değil, hastamızı kaybettiğimize üzülüyoruz. Bilim kurulunun ayrıntılı raporu sonrası gerekli değerlendirmeyi yapacağız'' dedi.

''Yeni ruhsatla yolumuza devam edeceğiz''

Bir grup hekim adına alınan kompozit doku nakli ruhsatının iptal edildiğini, aynı ruhsatın başka bir grup hekim için alınmasına yönelik çalışma içinde olduklarını bildiren Tuncer, şunları söyledi:

''Üniversitemizde son 2 ayda 10-15 böbrek, 4 de kalp nakli yapıldı. Hacettepe Üniversitesi hem kompozit doku hem de diğer organ nakilleri konusunda çok iddialı. Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organ ve doku nakliyle ilgili endikasyonlar dünyada da sürekli olarak değişiyor. Türkiye'de de çalışmalar sürdükçe yeni düzenlemeler olacaktır. Üniversite olarak ruhsatımızı yenileyip yolumuza devam edeceğiz.''

''Çavdar'ın naklinin endikasyon dışı olması eksiklikti''

Bir soru üzerine, çift kol ve çift bacak nakli sonrası hayatını kaybeden Çavdar'a yapılan operasyonun endikasyon dışı olmasının bir eksik olduğunu ifade eden Tuncer, ''Belki bu konuda bir hatamız var. Ama Türkiye, organ nakillerinde yol almaya devam edecek'' diye konuştu.

Üniversitede yapılan Türkiye'nin ikinci yüz naklinin başarılı olduğunu belirten Tuncer, ''Çavdar'ın naklinin endikasyon dışı olması eleştiriliyor, ne düşünüyorsunuz-'' sorusu üzerine de ''Orada bir endikasyon zorlaması var. Bu nakil için bakanlıktan endikasyon dışı nakil izni alabilirdik. Bu en fazla bir saat sürerdi'' diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın dirsek ve diz altı için nakli izni verdiğini, ancak dünyada bu alanda yeni nakiller yapıldığını anlatan Tuncer, ''Almanya'da omuzdan aşağısı olmayan bir hastaya kol, İspanya'da ise bacak nakledildi. Üniversitemiz bu konudaki gelişmelere ayak uyduracak şekilde bundan sonraki çalışmalarına bakanlık ile koordineli olarak devam edecek'' şeklinde konuştu.

Tuncer, Çavdar'ın ölüm nedeni yönündeki soruya ise üniversite bilim kurulunun çalışmalarının buna ışık tutacağını, sonuçları Sağlık Bakanlığı ile paylaşacaklarını bildirdi.

‘'2 kol 2 bacak naklini yapacak yer Hacettepe'dir''

Hastanın ölüm nedeninin kalp ile ilgili olmadığını vurgulayan Tuncer, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Hastayı ameliyat öncesi kardiyolojik tetkiklerden geçirdik. Zaten ameliyat sonrası kalp pompasındaydı. Hemaferez, plazmaferez yapıldı. Gerekli önlemler alındı. Sağlıkta bazen ne yaparsanız yapın hasta hayatını kaybedebiliyor. Keşke yaşatabilseydik ama mümkün olmadı. İlerde bu tür nakiller yapılabilecek ve hastalar yaşatılabilecek. Geçmişte karaciğer, böbrek nakli yapılan hastalarda da kaybedilirdi. Bunlar gerçekten zor işler. Bilmeden tartışmak çok yanlış. Bilimsel güvenilirlikten vazgeçemeyiz. Bir hata varsa bilim kurulunun kararı doğrultusunda gereken ceza verilir. Zaten bilim kurulunun araştırması ile disiplin soruşturması aynı anda devam ediyor.''

Bir başka soru üzerine, ''Şu anda dünyada 2 kol, 2 bacak nakli yapılacak yer varsa Hacettepe Üniversitesi'dir'' diyen Tuncer, ''Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz-'' sorusuna ise ''Bunu tecrübemize dayanarak söylüyorum. Tabii ruhsatımızı alınca'' yanıtını verdi.

Doku nakletmenin zorluğuna dikkati çeken Tuncer, bu tür operasyonlar sonrası ciddi reaksiyonlar görülebileceğini, Çavdar'ın ölüm nedeninin bilim kurulunun çalışmasıyla tespit edilebileceğini bildirdi.

''Kalbi yetmedi değil''

''Hastanın kalbinin bu nakli kaldıramadığı'' tartışmalarının anımsatılması üzerine ise Tuncer, ''Kalbi yetmedi değil. Metabolik başka nedenler var. Her nakilde ortaya çıkabilecek, metabolik sistemle ilgili başka nedenler olabilir'' diye konuştu.

Basında dile getirilen iddiaların gerçek dışı olduğunu belirten Tuncer, ''Bu naklin hayatına mal olabileceğini hem hasta hem de hasta yakınları biliyordu. Bir kandırmaca olmadı. 'Risk yoktur' diye bir aldatmaca olmadı'' vurgusunu yaptı.

Bu risklerin onay formunda da yazdığını ve hastanın kabul ettiğini anlatan Tuncer, ''Bu naklin başarısız olmasına neden olan başka bilimsel nedenler var. Bu nedenledir ki bilimsel raporu bakanlıkla çalışıp yönetmeliğe bazı maddeler konulmasını sağlayabiliriz'' ifadesini kullandı.

Tuncer, ''Hastanın ölümüne neden olan risk nakil öncesi bulunabilir miydi-'' sorusuna Tuncer, ''Hastada değil de başka şekilde bulunabilirdi'' dedi.



Haber okunma sayısı: 1660

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER


GÜNDEM

RTÜK Başkanı hakkında suç duyurusu

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkanvekili Taha Yücel ve Üye Abdulvahap Darendeli hakkında mahkeme

Atatürk ve Öcalan Posteri Yan Yana

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki BDP panelinde Atatürk ve Öcalan posterleri yan yana asıldı.

IMF'ye son taksidi Babacan ödedi

Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksidinin transferi, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine

Cilt sağlığı için bal!

Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, balın cildi yenileyici özelliğini

Bağış'tan Slovak atasözüyle yanıt

‘Ermeni soykırımı’nın inkârını suç sayan Slovakya’da, Yüksek Mahkeme Başkanı olan Stefan Harabin,

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

BİNGÖL - HAVA DURUMU

BINGOL